erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
90182
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90182
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, zie weergave van erf met twee parallelle volumes op een kaart bij het landboek van 1654-1656. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden het woonhuis, de haakse schuurstalvleugel aan de straat, het bakhuis en een bijgebouwtje aan de oostzijde weergegeven, met als toenmalige eigenaar landbouwer Joseph Vandesompele uit Meulebeke. In 1966 wordt op het erf een nieuw woonhuis opgericht.

Deels omhaagd, gekasseid erf met losse verharding. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Oud, éénlagig woonhuis met dakoverstek op houten kardoezen; witgekalkte erfgevel met gepekte plint, muuropeningen onder houten lateien, waarin T-ramen met grote roedeverdeling en houten deur; zijgevel met vlechtingen en sporen van uitbreiding; recentere aanbouw onder lessenaarsdak; achtergevel met uitbouw onder sleepdak en getoogde openingen onder strek. Stoep in betontegels. Aan de straat gelegen schuurstalvleugel; dwarsschuur met rechthoekige houten poort met klinket, tweedelige staldeuren, laaddeuren en open loods aan erfzijde. Nieuw woonhuis en recentere nutsgebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1966/92.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90182 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.