Hoeve met mechanische zwingelarij

Beschrijving

Hoeve met woonhuis en voormalige mechanische zwingelarij volgens kadaster in 1928 voor de Meulebeekse vlaswerker Jules Tyberghien gebouwd. In de tweede helft van de 20ste eeuw nog uitgebreid, onder meer bouw van nieuwe landgebouwen aan noord- en zuidzijde in 1953.

Omhaagd erf met losse verharding en toegang via geschilderd ijzeren hek; tweede toegang via buisleuninghek waarin initialen "GV - D" verwerkt zijn. Woonhuis met ondiep voortuintje afgescheiden van de straat door laag, bakstenen muurtje met geschilderd ijzeren hek. Verankerde, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen). Eénlagig dubbelhuis met muuropeningen onder ijzeren I-profielen met rozetbouten en segmentboogstrek; witgekalkte zijgevels met gecementeerde plint en getoogd, tweedelig laaddeurtje met bovenlicht; recente uitbouw aan erfzijde. Aan noord- en zuidzijde, bijgebouwen, onder meer voormalige zwingelarij en stal met openingen onder betonnen latei, tweedelige metalen (onder meer laad)deuren. Recentere aan- en bijgebouwen onder golfplaten bedaking.

Auteurs: Callaert, Gonda