Oud Gemeentehuis van Meulebeke

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, in 1925 vanuit de Regentiestraat in een voormalige 19de-eeuwse jongensschool overgebracht, in 1942 herbouwd met aanpalende brandweerkazerne.

Historiek

In de eerste helft van de 19de eeuw wordt op de huidige zuidelijke hoek met de Wetstraat een jongensschool opgericht, uitgebreid in 1851. Na de bouw van een nieuwe school in 1869 in de Tieltstraat wordt het schoolgebouw herbestemd tot vredegerecht met conciërgerie en brandweerarsenaal.

In 1874 registreert het kadaster de gedeeltelijke afbraak van de school en een grenswijziging voor de aanleg van de Pittemstraat.

In 1925 wordt het gemeentehuis vanuit de Regentiestraat (zie Regentiestraat nummer 9) naar het hoekpand overgebracht, waarbij de oude vredegerechtszaal en de griffie behouden blijven als onderdeel ervan, met zitting tot 1970.

Tijdens de "slag om Meulebeke" op 26 en 27 mei 1940 wordt het gemeentehuis beschadigd. In 1942 gebeurt de aanpassing tot het huidige uitzicht met late art-deco-inslag naar ontwerp (1939) van architect Albert Crop (Meulebeke), met tevens een uitbreiding langs de Wetstraat voor de omvorming van de "brandspuit- en bergplaats" tot brandweerkazerne met droogtoren, bergplaats en electriciteitscabine.

In 1961 worden het gemeentehuis en het politiebureel verenigd en gebeuren er grenswijzigingen aan de brandweerkazerne en de bergplaats.

In 1976 wordt het brandweerarsenaal ondergebracht in een aanbouw bij de door de gemeente aangekochte leegstaande gebouwen van brouwerij Vondel (zie Karel van Manderstraat nummer 26) en in het begin van de jaren 1980 wordt een nieuw politiekantoor in de Oostrozebekestraat gehuisvest (zie Oostrozebekestraat nummer 90).

In 1981 worden de gemeentediensten naar het nieuwe administratief centrum aan de Markt overgebracht (zie Markt nummer 1). Recent plant men de sloop van het voormalige gemeentehuis voor een vervangend nieuwbouwcomplex van drie bouwlagen met lokalen voor de muziekacademie, sociale woongelegenheden, ondergrondse parkeerplaatsen en geïntegreerde woning, te realiseren door de Roeselaarse Sociale Bouwmaatschappij De Mandel.

Beschrijving

Hoekcomplex van twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Gecementeerde lijstgevel met gebruik van rode baksteen voor plint en rondbogige deuromlijstingen. Natuurstenen onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen; T-ramen, op begane grond met verticale roedeverdeling in bovenlichten; rolluiken. Breder inkomportaal langs de Wetstraat met natuurstenen bordestrap tussen dito zijmuurtjes. Zij-ingangen met rondboogdeuren voorzien van vierdelige, afgeronde beglazing. Annexen langs de Wetstraat in aansluitende stijl, met onder meer linkervenstertraveeën oplopend in schoorstenen en zesdelige poort met cirkelvormige beglazing. Tussenliggend lager gebouw onder zadeldak (nok haaks op de Wetstraat).
Electriciteitscabine met deur in gecementeerde en geblokte omlijsting in spaarveld met gekoppelde rondboogfries. Achterliggende droogtoren van de voormalige brandweerkazerne.

• Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1939/gemeente Meulebeke.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1851/16, 1874/4, 1942/18, 1961/17.
  • DEGROOTE K.; DEMEDTS L., De geschiedenis van het gerechtelijk kanton Oostrozebeke, Historiek van de rechtsbedeling binnenin de voormalige gerechtelijke kantons Hulste, Markegem, Wakken en Meulebeke, Wakken, 1986, p. 42.
  • Oud-gemeentehuis maakt plaats voor 14 woongelegenheden, in Het Nieuwsblad, 17 februari 2004.

Auteurs: Callaert, Gonda