Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis, volgens kadaster in 1932 gebouwd voor handelaar Germain Busquaert uit Meulebeke. Het kadaster registreert in 1946 een vergroting aan de achterzijde. Naar verluidt voormalig woonhuis van architect Ferdinand Crop (Meulebeke), thans architectenpraktijk.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Geprofileerde, witgeschilderde houten kroonlijst op consoles. Roodbakstenen lijstgevel met witbakstenen banden; natuurstenen plint, onderdorpels en decoratieve bovenlijsten. Rechtervenstertravee geaccentueerd door driezijdige bovenerker onder leien bedaking en uitgewerkte tuitgevel, waarin dakvenster met onder meer natuurstenen dek- en kraagstenen, getrapte consoles van lisenen, bolornamenten en overhoeks bakstenen topstuk. Rechthoekige muuropeningen; schuif- (begane grond) en T-ramen (bovenvensters). Deur met bovenlicht; in linkertravee, nieuwe poort met bovenlicht. Natuurstenen trap (twee treden).

Dubbelhuisplattegrond met centrale gang waarop de vertrekken uitkomen; houten bordestrap met zwartmarmeren aanzettrede. Leefvertrekken met eenvoudig plafondstucwerk, marmeren schouwen en kleurrijke cementtegelvloeren. Bewaarde binnendeur met gekleurde glas-in-loodinvulling. Eenvoudige marmeren schouwen op bovenverdieping en badkamer met hoge, groen-zwart betegelde lambrisering. Beglaasde wintertuin onder recentere golfplaten bedaking. Bakstenen trapje naar kelder met onder meer installatie en pomp van voormalige flessenspoelderij.
Haakse achterbouwen van twee bouwlagen onder plat dak, voorheen verbonden met loopbrug.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1932/6, 1946/29.