erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekpand met café

bouwkundig element
ID
90192
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90192

Juridische gevolgen

Beschrijving

Café "De Gilde", "Feestzaal Pax" en "Dienstencentrum ACV", voorheen gekend als "Het Kristen Volkshuis". In oorsprong volgens kadaster in 1900 gebouwd als woonhuis voor de weduwe en de erfgenamen van de Meulebeekse brouwer Francis Roelandts, die hier in 1891 een "suikerijdrogerij" opricht. In de jaren 1920 komt het pand in eigendom van de "Samenwerkende Maatschappij Onze Toekomst" of de "Vereniging van Christen Werklieden", die het langs de Pittemstraat uitbreidt en er een cinema, ontspanningszaal en herberg "Het Kristen Volkshuis" in onderbrengt.

In de loop van de 20ste eeuw gebeuren nog diverse uitbreidingen, onder meer in 1933 met burelen langs de Wetstraat en nieuwe achteraanbouwen, en in 1952 met verhoging van het burelencomplex en bouw van een feestzaal. Neoclassicistisch hoekpand van zes traveeën, afgeschuinde hoektravee, twee zijtraveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen). Geschilderde baksteenbouw met sierplint in breuksteen. Segmenbogige benedenvensters onder roodbakstenen strek met geschilderde aanzet- en sluitstenen; café-inkom op de hoek. Bovenbouw met enkele gewijzigde, hoge rechthoekige en thans geblindeerde muuropeningen. Recenter dienstencentrum langs de Wetstraat met aansluitende nokhoogte, rechthoekige muuropeningen en verhoogde linkervenstertraveeën.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1891/1, 1900/8, 1929/37, 1933/9, 1952/9.
  • BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nr. 4, 1987, p. 81, 110.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 166.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekpand met café [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90192 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.