Dorpswoningen met achterliggende werkplaats

Beschrijving

In oorsprong één woonhuis met achterliggend werkhuis, volgens kadaster in 1911 gebouwd voor Arthur Eggermont, stovenmaker uit Meulebeke. In 1934 opgesplitst, met aanpassingen in 1935 in opdracht van Rachel en Andrea Eggermont, tevens eigenaars van het naastliggende pand nummer 43.
Het pand kent in de loop der tijd nog aanpassingen en uitbreidingen, onder meer samenvoeging met het naastliggende pand aan de noordzijde.

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Overkragende, geprofileerde houten kroonlijst op modillons. Analoog aan het kleurrijke materiaalgebruik bij nummer 43, lijstgevel met gele (parement) en groengeglazuurde (banden, strekstenen) baksteen en natuurstenen onderdorpels en diamantkopsluitstenen. Korfboogopeningen (nieuw schrijnwerk). Aangepaste begane grond; bij nummer 47 samengevoegd met pand aan de noordzijde voor inbreng van handelszaak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1911/3, 1934/3, 1935/8, 1947/10, 1951/25, 1952/16, 1960/14, 1975/21.

Auteurs: Callaert, Gonda