Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis volgens kadaster in 1860 gebouwd voor de weduwe en de kinderen van de Meulebeekse koopman Karel Tijtgat-Veys, die in 1855 een pakhuis laat optrekken. In 1881 registreert het kadaster een grenswijziging met het perceel aan de zuidzijde van het pand, dan in eigendom van gemeentesecretaris Hypolitus Declercq. In 1946 wordt de achteraanbouw uitgebreid en een bijgebouwtje opgericht, in 1950 afgebroken voor een nieuwe noordelijke achteraanbouw als praktijkruimte voor de toenmalige eigenaar dokter en burgemeester L. Abeele. Na leegstand en verkoop, recente plannen tot herinrichting.

Half vrijstaand breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen); nieuwe gootlijst. Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met imitatiebanden, streksgewijs boven benedenvensters, geblokte hoekbanden, kordons en paneelfries. Gebruik van natuursteen voor hoge plint, (onder meer doorlopende) onderdorpels, deuromlijsting en trap (twee treden). Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting met decoratieve (onder meer diamantkop)sluitstenen; T-ramen, op begane grond met grote roedeverdeling; rolluiken. IJzeren gevellantaarn boven ingang. Gedichte kelderopeningen. Witgeschilderde bakstenen rechterzijgevel met groot traplicht.
Interieurindeling met asymmetrische ingang waarop haakse gang uitkomt met traphal en belendende vertrekken aan straat- en tuinzijde.

Interieur. Neoclassicistische interieuraankleding aangevuld met historiserende decoratie, naar verluidt aangebracht in het derde kwart van de 20ste eeuw. Traphal met zwart-witmarmeren tegelvloer, wandlijstwerk met uitgespaarde hoeken en recentere boogoverwelving met cassettenplafond. Houten bordestrap met zwartmarmeren aanzettrede en balusterleuning. Traplicht in zuidgevel met gekleurde glas-in-loodinvulling, onder meer portretgrisailles en wapenschilden, gesigneerd Raf Scheers. Enfilade van salons aan de straatzijde met plafond- en wandlijstwerk, deuromlijstingen, visgraatparket, marmeren schouwen met voluutwangen en muurkasten. Trappenhuis met houten lambrisering en wandnissen. Recenter ingerichte vertrekken aan de tuinzijde en praktijkruimte. Bovenkamers met visgraatparket en sobere marmeren schouwen. Kelder onder witgekalkt segmentbooggewelf.

Achterliggende tuin in heraanleg.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1855/3, 1860/6, 1881/7, 1946/29, 1950/21.

Auteurs: Callaert, Gonda