Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis volgens kadaster in 1895 gebouwd met achterliggend magazijn in opdracht van de Meulebeekse koopman Frans Viaene.

In de jaren 1930 gebeuren enkele grenswijzigingen met de straat en de aan de zuidzijde gelegen, later opgeheven spoorweg Tielt - Ingelmunster. Het magazijn, op dat ogenblik eigendom van de Wakkense handelaar Adelis Goethals, wordt opgesplitst en deels tot woonhuis omgevormd (zie Spoorweglaan nummer 1). In 1936 wordt een nieuw magazijn haaks op de Spoorweglaan opgericht, later opnieuw afgebroken. Ook de in 1950 geregistreerde vergroting van de achteraanbouw wordt later verwijderd.

Hoekpand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; zwarte Vlaamse pannen). Geschilderde houten kroonlijst op vlakke consoles. Roodbakstenen lijstgevel met zwartbakstenen druiplijsten; sokkelvormende, natuurstenen plint en doorlopende onderdorpels. Segmentboogvensters; nieuw en verzorgd schrijnwerk naar oorspronkelijk model, T-ramen met verticale verdeling in bovenlichten. Natuurstenen trappen (twee en drie treden). Accent op breed poortrisaliet door middel van balkon op natuurstenen voluutconsoles met fraaie ijzeren leuning en dakvenster onder rondboogfronton met gelijkaardige leuning. Tweedelige houten poort met gedeeld segmentbogig bovenlicht; natuurstenen schamppaaltjes. Deels beglaasde deur waarvan bovenlicht met glas-in-loodinvulling. Sobere achtergevel met nieuw schrijnwerk. Langsheen de Spoorweglaan, hoge bakstenen tuinmuur.

Centrale gang met belendende vertrekken; gedichte deuropening. Enkele behouden interieurelementen, onder meer zwart-witmarmeren vloer in de gang, houten bordestrap met afgeronde, zwartmarmeren aanzettrede, balustervormige trappaal en balusterleuning, wand- en plafondlijstwerk, supraporta's met reliëf en marmeren schouwen. Gewijzigde toegang tot de tuin.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1896/6, 1933/5, 1935/7, 1936/5, 1938/6, 1950/11, 1962/96, 1972/21.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 1435, 3847.

Auteurs: Callaert, Gonda