erfgoedobject

's Heren-Hoofdkapel

bouwkundig element
ID
90198
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90198

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 's Heren-Hoofdkapel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 's Heren-Hoofdkapel
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

" 's Heren-Hoofdkapel", in de volksmond ook gekend als "Zeerhoofdkapelleke", gebouwd in 1976 in opdracht van de N.V. Imbromo naar ontwerp van architect Emiel Allewaert (Izegem).

De oorspronkelijke 19de-eeuwse kapel is meer westwaarts gelegen langs de dreef naar het "Goed te Dierdonck" (zie nummers  85, 87) waarbij de kapel hoort, weergegeven op een kaart van het Dépôt de la Guerre van 1876; afgebroken in 1972. Huidige kapel aan de oprit naar nummer 85 ingeplant; thans grotendeels verdwenen aanplantingen van zilverspar, cypres, heesters en taxushaag. Opmerkelijke vormgeving van kapel op ovaal grondplan met rechthoekige aanzetten, opgevat als "slakkenhuis", met plat dak doorsneden door piramidaalvormige lichtkoepel. Lichtbruinbakstenen gevelbekleding en gebruik van beton voor dekstenen, koepelschild, waterspuier met afhangende, ijzeren ketting naar waterput en luifelvormende overkraging boven ingang, waarop geschilderd "'S HEREN-HOOFDKAPEL"; ijzeren gevelkruis. Toegang met bakstenen zijmuurtje en beglaasde deur.

Sfeervol interieur onder vlakgepleisterd gewelf met naakte bakstenen wanden en natuurstenen tegelvloer. Vrijstaand altaarblok met natuurstenen en metalen sokkel waarop glazen kast met 16de-eeuws houten beeld van "Christus op de koude steen", aangekocht in Oostende. Vrijstaand offerblok met metalen sokkel.

 • Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1975/57.
 • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1976/21.
 • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 19-22, 164.
 • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 29.
 • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 226.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 's Heren-Hoofdkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90198 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.