Diepergelegen hoeve met site die minimaaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, woonhuis van 1833 en 20ste-eeuwse bijgebouwen.
Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt een erf met twee gebouwen weergegeven. Het primitief kadasterplan (circa 1830) toont het woonhuis, een haaks bijgebouw en een bakhuis aan de zuidzijde, in eigendom van de kinderen van de Meulebeekse landbouwer Pieter Maes. In 1833 wordt het woonhuis aan de oostzijde herbouwd in opdracht van de weduwe van Joseph Devaere. In de loop van de 20ste eeuw worden de bestaande bijgebouwen vervangen door en uitgebreid met nieuwe nutsgebouwen.
Erf met losse erfharding, nieuw gekasseid toegangspad, haag en open betonnen afsluiting langs de straat. Toegang via ijzeren hek tussen vlak afgedekte, bakstenen pijlers, rechts met getraliede nis onder blinde steekboog waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Aan oostzijde, woonhuis; eenlagige, verankerde baksteenbouw van acht traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen) met muurankers, gecementeerde plint en natuurstenen onderdorpels; getoogde muuropeningen onder strek met nieuw schrijnwerk en dito luiken met ijzeren klemmen. In derde en achtste travee, deur in zwartbakstenen omlijsting bekroond door driehoekig fronton. Noordzijgevel met vlechtingen. Ten noorden, aanbouw onder lessenaarsdak; ten zuiden, recentere, achteruitspringende uitbreiding met onder meer hermetselde, half ondergrondse aardappelkelder met rondboogtoegang. Recente nutsgebouwen.
- Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1836/11, 1964/21, 1975/15.