Herenhuis Vanhoutte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Vanhoutte

Beschrijving

Gerenoveerd neoclassicistisch herenhuis, volgens kadaster in 1887 gebouwd voor Eduard Vanhoutte uit Meulebeke.

In 1890 wordt het pand vergroot met een achterbouw. In 1935 wordt aan de zuidzijde een broeikas opgericht, die in 1949 wordt afgebroken. In 1989 registreert het kadaster de afbraak van de haakse achterbouw en de uitbreiding met een dubbele autobergplaats aan de noordzijde.

Vrijstaand herenhuis met voortuin aangelegd in formele stijl, omgeven door lage bakstenen muur met hoog ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (zwartgeglazuurde mechanische pannen); geprofileerde, omlopende kroonlijst. Roodbakstenen lijstgevel met hoge gecementeerde plint en sierfries in rood-zwarte tegels. Getoogde muuropeningen onder strek; nieuwe T-ramen met grote roedeverdeling, mogelijk naar oorspronkelijk model. Deur met segmentbogig bovenlicht gevat in natuurstenen omlijsting. Natuurstenen trap (drie treden). Aan noordzijde, recente aanbouw met autobergplaatsen. Aan achterzijde, nieuwe veranda.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1878/23, 1887/6, 1907/17, 1935/6, 1949/10, 1989/19.

Auteurs: Callaert, Gonda