Grote gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met bakstenen gebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, uit midden 19de eeuw; gegroepeerd rondom twee achter elkaar gelegen, rechthoekige gekasseide binnenplaatsen. Ten zuiden, aan de straatkant, rechthoekige inrijpoort onder pannen zadeldak.

Naast de inrijpoort, rechts boerenburgerhuis van het dubbelbuistype met twee en een halve bouwlaag van zeven traveeën. Segmentboogvensters met arduinen lekdrempels; beluikte benedenvensters. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin. Erfgevel met rechthoekige benedenvensters en deur onder arduinen lateien en blind rondboogveld. Segmentboogvormige bovenvensters. Kroonlijst op consoles.

Ten oosten, paardenstallen en langsschuur, met verankerd jaartal 1846 op de zijpuntgevel. Ten westen, stalvleugel. Ten noorden, rechthoekige poort onder zadeldak, doorgang naar de tweede binnenplaats met omringende stalvleugels (noorden, oosten en westen). Ten noorden, rechthoekige veldpoort.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle