Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Dokterspraktijk en woning, een herbouwing van twee bestaande woonhuizen weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1947 laat geneesheer Firmin Jacob, tevens eigenaar van het pand nummer 7, het linkerdeel (nummer 3) herbouwen als dokterspraktijk met wachtzaal, onderzoekskamer en apotheek, en in 1951 het woonhuis (nummer 5) aanpassen in gelijkaardige stijl, beide naar ontwerp van architect Emiel Allewaert (Izegem).

In de tweede helft van de 20ste eeuw worden enkele panden aan de Plettinckplaats gesloopt voor de aanleg van een parking bij de dokterspraktijk.
Woonhuis en aanpalende praktijk, laatstgenoemde achteruitspringend ten opzichte van de rooilijn, van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen); woonhuis met hogere nok. Breed overkragende kroonlijst. Typerende wederopbouwstijl en -materiaalgebruik, zie roodbakstenen lijstgevel verlevendigd door gebruik van natuursteen en witsteen voor onder meer plint, deur- en vensteromlijstingen, gevelstenen (ruitvormig), onderdorpels, getrapte zijgevelfries en bekleding van licht uitspringende bovenerkers met gestileerde ijzeren leuningen onder leien dakje. Rechthoekige muuropeningen; rondbogige balkondeurvensters. Verzorgd houtwerk, onder meer decoratief gesculpteerde penanten en invulling van puntgevelvelden boven respectievelijk venster- en deurtravee. Gekleurde glas-in-loodinvulling in ruitvormig patroon. Beglaasde deuren met gestileerd ijzeren hekwerk.

Indeling en aankleding dateren uit de jaren 1950, onder meer witstenen schouw met voluutwangen, fraai houtwerk van onder meer bordestrap met ijzeren balusters, gesculpteerde schouw in eclectische stijl met symboliek van de geneeskunde in haardbalk en wangen (esculaap, figuren in hoogreliëf), beglaasde binnendeuren en chauffagekasten.

• Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1945/Firmin Jacobs, 1950/232.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1947/62, 1951/94.