Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met late inslag van empirestijl, volgens kadaster in 1866 gebouwd op de plaats van een bestaande woning voor Virginia Van Acker uit Meulebeke.

Het pand komt in de loop der tijd toe aan verschillende eigenaars, onder meer via verdeling in 1884 aan weduwe en kinderen van notaris Ivo Vandendriesche uit Aarsele, via verkoop in 1887 aan Richard Carette, pastoor uit Jonkershove, en via verkoop in 1904 aan Melanie Vinckier uit Meulebeke.
Van 1922 tot 1957 is het huis staatseigendom, met name van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (N.M.B.S.) die het als huis voor de stationsoverste inricht.

In 1957 wordt het huis eigendom van geneesheer Firmin Jacob, wiens woonhuis en praktijk ernaast gelegen zijn (zie nummer 5).
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Vernieuwde gootlijst. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel met imitatiebanden op begane grond, streksgewijs boven muuropeningen, en geblokte hoekpenanten in tweede bouwlaag. Natuurstenen plint en (onder meer doorlopende) onderdorpels. Rondboogvensters waarin nieuw schrijnwerk naar oud model met grote roedeverdeling; deur met waaiervormig, gedeeld rondbogig bovenlicht. Natuurstenen trap (twee treden). Links, laag segmentbogig keldervenstertje. Verankerde bakstenen achtergevel met segmentboogvensters.

Grotendeels gerenoveerd interieur met deels gewijzigde indeling en nieuwe aankleding; behouden houten bordestrap en kelder onder witgekalkt tongewelf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 1247, 1300, 1874, 2420, 4155.

Auteurs: Callaert, Gonda