Afspanning De Drie Hoefijzers

Beschrijving

Voormalige "Afspanning De Drie Hoefijzers", (zie paneel) gebouwd en geopend in 1902 voor brouwer Emile Goethals, burgemeester van Meulebeke van 1888 tot 1920, tevens provincieraadslid en volksvertegenwoordiger (1912-1919), naar wie de in 1900 aangelegde en ingehuldigde Goethalsplaats genoemd is. In 1908 gebeurt een grenswijziging met het naastliggende perceel aan de westzijde. Tijdens de beide Wereldoorlogen telkens door de Duitsers bezet. Na de sluiting van de uitbating in 1979, in gebruik als belastingskantoor, jeugdclub en privéwoning.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen; nok evenwijdig met straat); nieuwe gootlijst. Lijstgevel met kleurrijk materiaalgebruik van roodbruine (parement) en gele (banden, strekken) baksteen, blauw-witte tegelfries, natuurstenen plint en onderdorpels, doorlopend in tweede bouwlaag. Segmentboogopeningen, onder meer tweedelige poort met gedeelde bovenlichten in rechtertravee; vernieuwd schrijnwerk, onder meer T-ramen op begane grond.

Voormalige gelagzaal aan de straat met aanpalende biljartzaal, thans met recente aankleding. Kelder onder witgekalkte troggewelven. Haaks bakstenen stalgebouw onder pannen mansardedak met laadvenster onder haaks zadeldakje, witgekalkte troggewelven en cementtegelvloer naar verluidt afkomstig uit de vroegere keuken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1903/24, 1908/3.
  • BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nr. 4, 1987, p. 75.

Auteurs: Callaert, Gonda