Ensemble van eclectische dorpswoningen

Beschrijving

In oorsprong samenstel van twee eclectische woonhuizen, volgens kadaster in 1907 gebouwd voor brouwer Emile Goethals, burgemeester van Meulebeke van 1888 tot 1920, tevens provincieraadslid en volksvertegenwoordiger (1912-1919) naar wie de in 1900 aangelegde en ingehuldigde Goethalsplaats genoemd is en die tevens onder meer de naastliggende "Afspanning De Drie Hoefijzers" laat optrekken (zie nummer 14).

Via verdeling komt de woning in 1922 in eigendom van brouwer Charles Smits uit Breda. In de loop der tijd gebeuren enkele perceelsgrenswijzigingen en worden de panden met een recente aanbouw aan westzijde uitgebreid. In oorsprong twee enkelhuizen in spiegelbeeldschema van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); nieuwe gootlijst. Lijstgevel met rechterdeurtravee oplopend in dakvenster met trapgevel (vijf treden) onder haaks zadeldakje. Kleurrijk materiaalgebruik van gele (parement) en rode (meerledige tandfries, penanten, strekstenen) baksteen; gebruik van natuursteen voor hoge plint, al dan niet doorlopende onderdorpels en trappen. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-profiel met rozetbouten en segmentboogstrekken; nieuw schrijnwerk. IJzeren voetschraper rechts.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 1877, 1973.

Auteurs: Callaert, Gonda