Onze-Lieve-Vrouwekapel met lindes

bouwkundig / landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel gebouwd in 1945 en gelegen links van de erftoegang naar de hoeve nummer 10.

Door bomen geflankeerde, roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen) met grote geschoorde dakoverstek waarin ingewerkt ijzeren kruis. Ondiepe open kapel met meerledige baksteenfries aan zijgevels, rondboognis, gemetste trap met natuurstenen treden en tegelvloertje. Betegelde altaarsokkel met inscriptie "DEZE KAPEL WERD GEBOUWD/ DOOR DE FAMILIE/ DE MEULEMEESTER EMIEL/ UIT DANK AAN O.L.-VROUW/ VOOR DE BESCHERMING/ VAN ALLE OORLOGSRAMPEN/ IN HET JAAR 1945". Beglaasde houten kapel met driepasmotief, waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart.

Auteurs: Callaert, Gonda

Aanvullende informatie

De kapel wordt beschaduwd door twee lindes. Door hun ligging aan de toegang van het erf, zijn de bomen (met kapel) wellicht ook aangeplant om te functioneren als welkomstbomen. Zijnde om de bezoekers van het erf te "zuiveren" en het kwade te weren. Aan de overzijde van de toegang zijn vrij recent twee jonge lindes aangeplant.

• Google Maps, Streetview, Sint-Amandstraat, Meulebeke [online] (geraadpleegd augustus 2022).