Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "Kapel aan 't Zwijntje" naar het gehucht aan het kruispunt met de Ooigemstraat en de Turkijenstraat en het ertegenover liggende voormalige café. Oorspronkelijk witgekalkt kapelletje, volgens kadaster in 1895 gebouwd; in 2007 door de bewoners van de wijk Turkijen herbouwd; op 11 februari 2007 ingewijd.

Op gemetst en betegeld natuurstenen vloertje, open roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; bruingeglazuurde mechanische pannen); ijzeren nokkruis. Puntgevels met getrapte schouderstukken, zijgevels met muizentandfries en blinde mijternis. Korfboogtoegang onder zwartbakstenen druiplijstje, waarboven rechthoekige plaat met aanroeping "AVE MARIA". Gemetst altaar met ijzeren traliehek en herschilderd beeld van Onze-Lieve-Vrouw; klein Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1907/136.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 144, 165.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 30.
  • TYTGAT M., Buren bouwen nieuwe kapel, in www.nieuwsblad.be, 2 februari 2007.

Auteurs: Callaert, Gonda