School Sint-Antonius en kloostergebouw

Beschrijving

Vrije kleuter- en lagere school "Sint-Antonius" en kloostergebouw, gebouwd in 1937 en gelegen ten zuiden van de later opgerichte parochiekerk Sint-Antonius van Padua.

Historiek

In 1845 wordt in het gehucht 't Veld, aan de westzijde van de Bruggesteenweg, een schooltje opgericht dat in 1853 aan de Meulebeekse pastoor David Verbeke (Roeselare, 1796 - Meulebeke, 1867) verkocht wordt. Hij sticht hier de "Veldschool", een leer- en werkschool voor armen waar tevens wezen worden opgevangen, later uitgebreid met een zondagsschool. In de loop van de tweede helft van de 19de eeuw kent de school, die in 1865 eigendom van de Zusters van Heule wordt, diverse uitbreidingen (zie Bruggesteenweg nummer 27).

Na de oprichting van de nieuwe parochie Sint-Antonius van Padua bij K.B. van 1 december 1936, houdt pastoor Karel Vandeputte hier nog de eerste misvieringen.

In 1937 wordt het bestuur van deze school overgedragen aan de Zusters van de Heilige Kindsheid van Jezus uit Ardooie, die de Veldschool verkopen. In november van hetzelfde jaar betrekken ze de nieuw opgerichte kloosterwoning met een bijhorende school, die in januari 1938 geopend wordt.
De school neemt in 1938 een tegen de noodkerk aangebouwd schoollokaal in gebruik. In 1939 wordt een bergplaats tot klas omgevormd en worden nieuwe bergplaatsen op de speelplaats gebouwd.

Omwille van plaatsgebrek worden in de tweede helft van de 20ste eeuw regelmatig andere lokalen als klaslokaal benut, onder meer de spreekkamer van het klooster en een lokaal achteraan de kerk. Tevens worden enkele kleine bijgebouwen opgericht.
In 2003 verlaten de laatste Zusters van de Heilige Kindsheid van Jezus uit Ardooie de school.

Beschrijving

Bakstenen complex van twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen), bestaande uit kloostergebouw langs de Sint-Antoniusstraat, aanpalende ommuurde kloostertuin aan zuidzijde en haakse schoolvleugel met ommuurde speelplaats aan westzijde. Haaks op de straat ingeplant kloostergebouw; dubbelhuis van vijf traveeën met roodbakstenen parement, natuurstenen plint en onderdorpels en grote rechthoekige muuropeningen (vernieuwd schrijnwerk). In verdiepte omlijsting, vleugeldeur met beglazing voorzien van geometrisch ijzeren hekwerk en rechthoekig bovenlicht. Boven de inkom, beglaasde gevelnis met afgeschuinde hoeken in natuurstenen omlijsting met kruis, waarin beeldje van Kind Jezus.
Aan westzijde, annex met grote klasvensters onder pannen schilddak.

Haakse klassenvleugel onder zadeldak met daklicht, nieuwe dakvlakvensters en rechthoekige klasvensters; ommuurde speelplaats met bijgebouwen aan westzijde toegankelijk via ijzeren toegangshek aan de noordzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1937/58, 1976/1, 1977/24, 1978/54, 1986/24, 1988/20, 1989/26.
  • 't Veld laat zusters niet zomaar gaan, in De Weekbode, 28 maart 2003.

Auteurs: Callaert, Gonda