Noodkerk van de parochie Sint-Antonius van Padua

Beschrijving

Voormalige noodkerk van de parochie Sint-Antonius van Padua, opgericht in 1937 en later als turnzaal van de vrije kleuter- en lagere school "Sint-Antonius" benut; gelegen ten noorden van de later opgerichte parochiekerk Sint-Antonius van Padua.

Historiek

Reeds in 1867-1868 wil gravin Zoé de Jonghe d'Ardoye op het gehucht 't Veld een kerk bouwen, doch door haar plotse dood wordt dit verzoek niet ingewilligd. In het laatste kwart van de 19de eeuw vragen ook de bewoners van de "Veldhoek" of "Sneppewijk" financiële middelen aan het gemeentebestuur om een kerk te kunnen bouwen, doch er komt een weigering van de pastoors van Meulebeke en Pittem.

Na het indienen van een nieuw verzoek tot het bouwen van een eigen parochiekerk door de bewoners van het Veldgehucht, wordt na toelating van de Brugse bisschop Lamiroy bij K.B. van 1 december 1936, de parochie Sint-Antonius van Padua opgericht, die bestaat uit delen van de Meulebeekse Sint-Amandussparochie en van de parochies Sint-Martinus te Ardooie en Onze-Lieve-Vrouw te Pittem. De eerste pastoor is Karel Vandeputte, die de misvieringen aanvankelijk in de oude Veldschool houdt.

Op 1 juli 1937 gebeurt de eerstesteenlegging van een voorlopige kerk, ingewijd op 17 oktober 1937 door Mgr. Georges de Jonghe d'Ardoye, die de bouwgrond aan de "vzw Parochiale Werken van Tielt" schenkt.

In 1938 neemt de vrije kleuter- en lagere school "Sint-Antonius" (zie nummer 3) een tegen de kerk aangebouwd klaslokaal in gebruik.
Nadat de nieuwe parochiekerk Sint-Antonius van Padua in 1951 in gebruik wordt genomen, wordt de noodkerk herbestemd tot turnzaal van de school.
Naar verluidt dringen zich thans instandhoudingswerken op.

Beschrijving

Aan de straatzijde ingeplant zaalgebouw met verzorgd geelbruinbakstenen parement onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen). Smalle rondboogvensters; witgeschilderd schrijnwerk met horizontale roedeverdeling; in zijgevel gekoppeld en gevat in spaarvelden. Oostzijpuntgevel met drielicht en oculus in top, laatstgenoemde met verticale roedeverdeling. Centrale rondbooginkom in getrapte omlijsting; vleugeldeur met beglazing voorzien van horizontale roedeverdeling. Aan noordzijde, poortgebouw met gekanteelde dakrand en rondboogpoort.

Tegen zuidzijgevel, beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux, opgericht in 1996 op initiatief van de kerkfabriek van de Sint-Antoniusparochie; geplaatst op natuurstenen sokkel en onder rondbogig zinken dakje waarop geschilderde aanroeping "O.L. VROUW VAN BANNEUX BID VOOR ONS".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1937/58, 1938/42.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 20.

Auteurs: Callaert, Gonda