Grote gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met verbouwde bakstenen gebouwen van diverse volumes onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met vaalt. Ten zuidwesten, recente overluifelde ijzeren poort. Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met klokkenruiter, daterend uit eind 18de eeuw; aangepast in de loop van de 19de en de 20ste eeuw. Erfgevel met vernieuwde rechthoekige vensters onder arduinen lateien in recente omlijstingen van gesinterde baksteentjes. Rechthoekige deur ingeschreven in rechthoek van gesinterde baksteentjes. Nagenoeg blinde achtergevel met rechthoekige vensters onder betonnen latei. Zijpuntgevel aan de straatkant met leien bekleding. Sterk verbouwde dienstgebouwen. Ten noordwesten, rechthoekige inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Ten noordoosten, stalvleugel met twee veldpoorten. Ten zuidoosten, dwarsschuur met zijpuntgevel aan de straatkant.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle