Teksten van Boomkapelletje in linde

Boomkapelletje in linde (ca. 1951 - 2000)

Spillebosstraat z.nr./ bij nr. 1. Boomkapelletje in linde aan de straat, tegen de haag van het erf van nr. 1. Beglaasd houten kapelletje, waarin witgeschilderd beeldje van zittende O.-L.-Vrouw met Kind.

BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 166.

Bron: Callaert G. met medewerking van Boone B. & Moeykens S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs:  Callaert, Gonda
Datum: ca. 1951 - 2000

kapelboom (18-11-2019)

Bij de hoeve (Spillebosstraat 1, Meulebeke) staat een mooi opgaande linde als kapelboom. De boom is geplant aan de straatkant, in een meidoornhaag die functioneert als afsluiting van het erf. De linde met daarin een blauw kapelletje vormt een eenheid met het bouwkundig erfgoed.

Het bevestigen van Mariakapelletjes aan lindebomen is een oud gebruik dat teruggaat op de voorchristelijke periode toen de Germaanse godin Freya bij de lindeboom vereerd werd.

Bron: LUKÁCS-GRAUS M., 2000, Bomen en religie in Bomen en mensen, een oeroude relatie, pp 43-72, Amsterdam
Auteurs:  Schepens, Annelies