Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met aangepaste en verbouwde dienstgebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een nagenoeg vierkante gebetonneerde binnenplaats met tuintje. Ten zuiden, aan de straatkant, rechthoekige inrijpoort onder zadeldak.

Links, in het verlengde van de inrijpoort, boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel aan de straatkant. Rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters met diamantkop als sleutel, arduinen lekdrempel; bovenvensters in geprofileerde cementomlijsting, doorlopende onderdorpels. Deur in vlakke omlijsting van arduin. Witgeschilderde erfgevel met rechthoekige benedenvensters onder meer met deels bewaarde omlijsting van gesinterde baksteentjes. Segmentboogvormige bovenvensters. Links, gecementeerde zijpuntgevel.

Ten oosten, stalvleugel (19de eeuw) met rechthoekig deurtje in omlijsting van arduin, achtergevel met verankerde initialen B D S.

Ten noorden, schuur met twee rechthoekige veldpoorten en stalvleugel met aanbouwen uit de 19de en de 20ste eeuw, onder aaneengesloten zadeldaken.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle