Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met bakstenen hoevegebouwen van diverse volumes onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante, deels onverharde en deels gekasseide binnenplaats. Ten oosten, inrijpoort opgenomen in dwarsschuur.

Ten noorden, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van acht traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw, met latere aanpassingen. Baksteenbouw met witgeschilderde erfgevel op gepikte plint. Segmentboogvensters met arduinen lateien. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin. Aangepaste achtergevel met onder meer getralied houten kozijnraam. Rechts, in het verlengde van het boerenhuis, rechthoekige poort, verbonden met de dwarsschuur ten oosten.

Dienstgebouwen met witgeschilderde erfgevels op gepikte plinten. Ten westen, grote dwarsschuur onder schilddak (19de eeuw), segmentboogvormige muuropeningen. Ten zuiden, aan de straatkant, twee voormalige inrijpoorten en voetgangersdeurtje, opgenomen in dienstvleugel waarvan de erfgevel grondig werd verbouwd.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle