• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve volgens kadaster in 1911 gebouwd in opdracht van Odiel Vanwalleghem, steenbakker uit Meulebeke, wellicht eigenaar van de ertegenover gelegen steenbakkerij, die in het laatste kwart van de 20ste eeuw stopgezet wordt.

Omhaagd erf met grasperken en bomen, toegankelijk via ijzeren hekkens, onder meer tussen witgeschilderde betonnen pijlers met bolbekroning. Losstaande bestanddelen met verzorgd baksteenparement onder zadeldaken (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen).

Aan de straat gelegen, gerenoveerd woonhuis; dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met vernieuwde natuurstenen plint, natuurstenen onderdorpels, banden en aanzet- en sluitstenen van segmentboogstrekken, onder meer diamantkopsluitsteen boven deur. Benedenvensters onder houten latei; nieuw houtwerk. Noordzijgevel met grote, beglaasde houten rondboognis in bakstenen omlijsting met kruis, waarin beeldje van Sint-Antonius met Kind. Eenlagige zijaanbouw onder zadeldak.

Achterliggende, parallelle, langgestrekte schuurstalvleugel met segmentboogdeurtjes, rechthoekige stalvensters en poort. Aan oostzijde, recente loods en poel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1911/18.

Auteurs: Callaert, Gonda