Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning, volgens kadaster in 1834 gebouwd voor Ivo Carpentier, azijnbrouwer uit Meulebeke, wiens brouwerij aan de westzijde wordt opgetrokken.

In 1844 wordt het huis verkocht aan brouwer Joannes Roelandts en nog later aan stoker Hendrik Roelandts. De naastliggende gronden met de brouwerij komen in eigendom van olieslager Cosmus Van Acker en in het begin van de 20ste eeuw wordt er de weverij van Albert Libeert opgericht. Het kadaster registreert nog enkele aanpassingen aan het woonhuis, onder meer in 1947 een opsplitsing in twee woningen en in de jaren 1970-1980 gedeeltelijke afbraak en verbouwingen van de aanbouwen en bouw van twee bijgebouwtjes in de tuin die later opnieuw worden afgebroken.

Imposant woonhuis in neoclassicistische stijl met empire-inslag, diepergelegen in hoog omhaagde tuin met gekasseide oprit. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde Vlaamse pannen) met gepleisterd en geschilderd parement. Hoog uitkragende schoorstenen. Omlopende, geprofileerde kroonlijst op consoles. Symmetrische gevelindeling met centrale inkomtravee tussen tot over de bouwlagen doorgetrokken pilasters. Brede venstertraveeën met paneelfriezen voorzien van gestileerde reliëfs, onder meer vaas- en slingermotief. Rechthoekige muuropeningen; verzorgd geschilderd houtwerk (T-ramen); luiken. Centraal, tweedelige korfboogdeur waarboven rondbogig drielicht onder dito sierlijst en oculi. Aan oostzijde, vernieuwde, haakse aanbouw met dubbele autobergplaats. (Geen toelating tot plaatsbezoek).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1836/26, 1844/8, 1947/37, 1975/35, 1976/29, 1986/28.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 61, 460, 1173.

Auteurs: Callaert, Gonda