erfgoedobject

Villa en weverij

bouwkundig element
ID
90259
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90259

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa en weverij
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Woonhuis volgens kadaster in 1938 gebouwd voor de Meulebeekse handelaar Joseph Stragier.

Samen met zijn broers Michel en Achiel Stragier heeft hij in 1929 aan de noordzijde van het woonhuis een mechanische weverij opgericht die aanvankelijk alleen linnen en halflinnen produceert en vanaf 1935 ook katoenstoffen. In hetzelfde jaar van de bouw van de woning worden ook de weverijgebouwen uitgebreid.  In 1947 wordt het woonhuis vergroot met keuken, washuis en veranda naar ontwerp van architect Emiel Allewaert (Izegem); de weverij krijgt tevens een grote uitbreiding.  Na het overlijden van Joseph Stragier in 1971 wordt de weverij stilgelegd.

Vrijstaand woonhuis in tuin, aan de straat voorzien van lage, roodbakstenen muur met buisleuning. Deels gecementeerde baksteenbouw onder combinatie van zadel- en schilddak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen); hoog uitkragende schoorsteen. Afgeronde hoekvenstertraveeën en robuust zijbalkon met ijzeren leuning (cirkelmotief). Rechthoekige muuropeningen; nieuw schrijnwerk. Inkom met beglaasde vleugeldeur.

Interieur met fraai houtwerk in traphal, onder meer bordestrap met opengewerkte leuning, hoge lambrisering, pilastervormige deuromlijstingen en chauffagekasten. Ineenlopende leefvertrekken met visgraatparket en schouwen met sierstenen bekleding.

Achterliggende weverijgebouwen die zich uitstrekken tot aan de Oude Tieltstraat, onder meer complex met baksteenparement en oculi in zijpuntgevels onder sheddaken met doorlopende daklichten.

  • Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1947/67.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1929/44, 1938/10, 1946/25, 1947/17.
  • BAERT G., Tentoonstelling Meulebeke textielgemeente, brochure, Meulebeke, 1989, p. 46.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 1106.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa en weverij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90259 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.