Architectenwoning van architect Albert Crop

Beschrijving

Architectenwoning naar eigen ontwerp (1945) van architect Albert Crop (Meulebeke), in 1952 voorzien van inrijpoort aan de straat. Thans advocatenpraktijk.

Albert Crop is de zoon van Camiel Crop, één der eerste aannemers van betonwerken, die in 1920 in de straat een bouwonderneming vestigt. Na zijn dood in 1935 wordt dit verdergezet door zijn weduwe en kinderen Marcel, Honoré en Albert Crop, die in 1939 de algemene bouwonderneming "Gebroeders Crop" oprichten met een tewerkstelling van circa 200 mensen.  In 1959 vestigt Albert Crop zich afzonderlijk met de nieuwe bouwfirma "Acropole", die zich snel uitbreidt.

Vrijstaand woonhuis in omhaagde tuin, omheind door lage bakstenen muur met dito pijlers waartussen ijzeren hekjes en toegangshek. Aan zuidwestzijde, tegen de straat, poortgebouw onder zadeldakje (daktegels) bekroond door windwijzer waarin de letter "C" verwerkt is. Op T-vormig grondplan, baksteenbouw van twee bouwlagen onder haaks op elkaar geplaatste zadeldaken (daktegels). Rechthoekige en rondbogige muuropeningen, onder meer zijlichten met gestileerd traliewerk.

• Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1952/355.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1945/23.