Voormalig café "Oostende", volgens kadaster in 1899 gebouwd voor landbouwer Pieter Verhelst uit Meulebeke en uitgebaat tot in het derde kwart van de 20ste eeuw.
Eénlagig hoekpand van zes traveeën, een afgeschuinde hoektravee en twee zijtraveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Baksteenbouw met tand- en druiplijst, zwartgeschilderde plint en grote, witgeschilderde muurankers. Natuurstenen onderdorpels.
Segmentboogopeningen (nieuw schrijnwerk); noordzijgevel met nieuwe en gewijzigde muuropeningen. Inkom van herberg op de hoek (nieuwe deur) met gedeeld bovenlicht, waarboven gedichte gevelkapel met voorheen een beeldje van de Heilige Familie. Inkom van geïncorporeerd woonhuis met deels beglaasde deur voorzien van ijzeren hekwerk en segmentbogig bovenlicht. Gedichte kelderopening in zijgevel. Omlopende stoep in betontegels.
BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nr. 4, 1987, p. 94.
Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callaert, Gonda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)