Hoeve gedateerd 1769

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve gedateerd 1769

Beschrijving

Achteringelegen 18de-eeuwse hoeve met woonhuis gedateerd "1769" (ankers zuidzijgevel). Het erf van de hoeve bevindt zich nabij het voormalige, dubbel omwalde opperhof van het "Goed ter Deve", een leengoed gelegen aan de Devebeek en voor het eerst in 1551 vermeld.

Zowel de Ferrariskaart (1770-1778) als het primitief kadasterplan (circa 1830) geven drie volumes weer, met name het woonhuis aan de oostzijde met bijgebouw aan zowel west- als noordzijde; circa 1830 is de toenmalige eigenaar leerlooier Ivo Roelens uit Tielt.

Via erfenis komt de zogenaamde "fondatie Roelens" in eigendom van het weesgesticht van Lichtervelde, waardoor de hoeve in 1858 eigendom wordt van de burgerlijke godshuizen van Lichtervelde.

In 1863 wordt een deel van het woonhuis afgesplitst als looghuis; aan de westzijde bevinden zich een bakhuis en een kleine weverij. In 1878 wordt aan de noordzijde van het erf een nieuw looghuis opgericht, dat in 1882 vergroot wordt. In 1897 wordt het woonhuis aan de zuidzijde uitgebreid.
In de loop van de 20ste eeuw gebeuren nog enkele aanpassingen, onder meer omvorming van de weverij-ververij tot landgebouw (1910) en afbraak van het looghuis. Thans onbewoond, doch gebruikt als bijgebouw van het recente woonhuis aan de straat.

Smalle erfoprit naar onverhard erf met toegang via roodgeschilderd ijzeren hek. Parallelle, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (nok loodrecht op straat; woonhuis met Vlaamse pannen, bijgebouw met golfplaten). Aan oostzijde, éénlagig woonhuis van zes traveeën met witgekalkte erfgevel, gecementeerde plint, overkragende baksteenfries, natuurstenen onderdorpels, getoogde muuropeningen met luiken voorzien van figuratieve klemmen en geïncorporeerde stal en kelder. In zuidzijgevel, twee getraliede benedenvensters met betegelde onderdorpels; ertussen, beglaasd muurkapelletje met geschilderd monogram "A V M"; getraliede kelderopening. Noordzijgevel met vlechtingen en aanbouw onder pannen lessenaarsdak met sporen van verdwenen gevelkapel. Stoepje in betontegels en restant van bakstenen stoep.

Parallel bijgebouw, voormalige weverij en schuur met rechthoekige en rondbogige, onder meer tweedelige en gedichte deuren, schuifpoort en rondbogige laaddeur in noordzijgevel. Recenter bijgebouw aan noordzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1863/14, 1878/28, 1883/1, 1897/4, 1910/4.

Auteurs: Callaert, Gonda