Wegkruis

Gemeente Meulebeke
Locatie Veldstraat zonder nummer, Meulebeke (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Meulebeke (adrescontroles: 22-08-2008 - 22-08-2008).
  • Inventarisatie Meulebeke (geografische inventarisatie: 01-06-2007 - 30-06-2008).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Wegkruis

Beschrijving

Veldstraat z.nr. / Meerlaanstraat. Wegkruis, vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw en reeds weergegeven op de kaart van het Dépôt de la Guerre van 1876. Naar verluidt geplaatst omwille van gedane belofte.
Hersteld in de tweede helft van de 20ste eeuw.
Op de straathoek ingeplant, omgeven door haag aan de voorzijde en geflankeerd door twee Amerikaanse eiken; houten kruis met geschilderd bronzen Christusbeeld.

BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 161.
CLAERHOUT J., Kruisen route, Christus-jaar 1997, Meulebeke, 1997, nr. 9.

Bron: Callaert G. met medewerking van Boone B. & Moeykens S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda