Hof te Welle

Beschrijving

Zogenaamd "Hof te Welle". Grote gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gebetonneerde en geplaveide binnenplaats met tuin.

Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, leien) op houten daklijstbalkjes; verankerd jaartal 1749 in de erfgevel, ingrijpende aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw. Baksteenbouw. Witgeschilderde erfgevel op gecementeerde plint. Vernieuwde rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Segmentboogdeur in geschilderde omlijsting van gesinterde baksteentjes onder gebogen druiplijst. Aangepaste straatgevel, rechthoekige deur in deels bewaarde omlijsting van gesinterde baksteentjes. Ten zuidwesten, dwarsschuur, met witgeschilderde erfgevel op gepikte plint, rechthoekige poort. Boerenhuis en schuur onder aaneengesloten zadeldaken. Aangepaste stalvleugel ten zuidoosten, nieuwe aanhorigheid ten noordoosten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle