• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Gerenoveerde hoeve waarvan het erf met drie volumes op een kaart bij het landboek van 1654-1656 weergegeven wordt. Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft de huidige configuratie weer van woonhuis, parallel bijgebouw en bijgebouwtje aan de westzijde. In 1956 registreert het kadaster de reeds eerder gewijzigde situatie met afgebroken bijgebouwtje en nieuw opgerichte nutsgebouwen centraal op het erf, waarvan het grote later wordt afgebroken.

Oprit naar erf met losse verharding en grasperken, toegankelijk via nieuw ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers. Verankerde, bakstenen bestanddelen met zwartgeschilderde plint onder zadeldaken (woonhuis, Vlaamse pannen; schuurstalvleugel, mechanische pannen). Eénlagig woonhuis van zes traveeën met segmentboogopeningen onder strek, waarvan één gedicht; vernieuwd schrijnwerk met grote roedeverdeling. Geïncorporeerde aardappelkelder en aanbouw onder lessenaarsdak. Schuurstalvleugel met asemgaten, tweedelige staldeuren en rechthoekige poort; zijgevel met beglaasde mijternis waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1956/33.

Auteurs: Callaert, Gonda