Herbergen De Rooster/la Grille en Sint-Elooi

Beschrijving

Voormalige herbergen "De Rooster/la Grille" en "Sint-Elooi", volgens kadaster in 1840 gebouwd in opdracht van Joannes Vanneste, landbouwer uit Oostrozebeke. Nummer 4 in 1903 voorzien van achterliggende smidse, later verbouwd. Naar verluidt wordt bij nummer 2 in 1921 een telefoonpost voor het gehucht Marialoop opgericht; thans met recenter bijgebouw langs de Steenovenstraat. Uitbatingen thans stopgezet; verwaarloosde toestand.

Eénlaagswoningen van respectievelijk vijf en zes traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; rode en zwarte Vlaamse pannen); gootijzers. Verankerde (nummer 4, geschilderde) baksteenbouw voorzien van siercementering, onder meer imitatiebanden, omlijstingen en paneelfries. Natuurstenen onderdorpels. Getoogde muuropeningen met diamantkopsluitstenen, gedicht bij nummer 4. Nummer 2 met T-ramen met grote roedeverdeling, gedeeld bovenlicht en bewaarde luiken voorzien van duimen en ijzeren klemmen; keldervenstertje in zijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1840/16, 1847/19.
  • BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nr. 4, 1987, p. 99, 102.

Auteurs: Callaert, Gonda