Sint-Annakapel

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

Beschrijving

Sint-Annakapel of "Braevens kapel", kapel in neoclassicistische stijl waarvan de bouw in 1877 in het kadaster geregistreerd wordt met de vermelding dat de uitvoering ervan reeds 10 jaar ervoor gebeurd is. Gaat naar verluidt terug op een 17de-eeuwse kapel.

In het begin van de jaren 1990 worden de beelden van Sint-Anna, Sint-Jozef en Onze-Lieve-Vrouw gestolen en in 1997 wordt de kapel vernieuwd.
Gelegen aan de straat en omgeven door lindebomen met achterliggend akkerland. Roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; kunstleien) met pilastervormige muurdammen en halfronde, blinde kooruitbouw. IJzeren nokkruis. Straatpuntgevel met licht uitkragend, bekronend driehoekig fronton waarin ruitvormig, witgepleisterd gevelveld. In zijgevels, rondboogvensters waarin vernieuwd schrijnwerk met kleine roedeverdeling en waaiervormige verdeling in bovenlicht. Korfboogtoegang met deels beglaasde deur en groot bovenlicht.

Voorheen gepolychromeerd, thans witgeschilderd interieur met deels opengewerkte, houten koorafsluiting. Gemetst en met hout bekleed altaar; zwartbakstenen aanzettrede. Beelden van Sint-Anna en Onze-Lieve-Vrouw, Onze-Lieve-Vrouw met Kind, Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en Salvator Mundi.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1877/19.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 137-140, 169.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 33.
  • DEVELTERE F., De Devebeek - Oude Devebeek te Meulebeke, Een verkenning, brochure n.a.v. de Wereldwaterdag, een initiatief van De Torenvalk VZW - Bond Beter Leefmilieu - Werkgroep Heemkunde & Erfgoed Mulenbeca, 30 maart 2008, s.p.

Auteurs: Callaert, Gonda