Heilige Moeder Annakapel

Beschrijving

Sint-Annakapel, gelegen aan de Populierestraat, via een gevelsteen gedateerd 1845. De gronden waren eigendom van de familie Van Der Sype, woonachtig op het naburige 17de-eeuwse boerenhof. De kapel werd opgetrokken door J.B. Van De Sype.

Rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak. De witgekalkte gevel, met aandak en vlechtingen, wordt bekroond door een smeedijzeren kruis. De muuropeningen zijn rondbogig. De deur wordt geaccentueerd door een gepleisterde omlijsting. De blinde nis boven de deur draagt de tekst "H. Moeder Anna bvo", de gedateerde sluitsteen heeft de initialen "JBVDS + 1845".

Binnenin staat een laat 18de-eeuws altaar ter ere van de Heilige Anna (opschrift op sokkel). Het originele beeld is niet langer aanwezig. De altaartafel wordt geflankeerd door twee vierkante kolommen. Op het antependium werd in laagreliëf een gedrapeerde doek met eronder in een lauwerkrans een stralende zonneschijf. De bovenbouw van het altaar wordt eveneens door twee (ronde) zuilen geflankeerd. De bovenzijde van de bovenbouw is rond uitgewerkt met bovenaan een kruis. Het volledige altaar werd geschilderd: de altaartafel in egale kleuren, de bovenbouw in marmerimitatie, De achterwand met gouden sterren.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002293, Religieus erfgoed te Sint-Lievens-Houtem (MERTENS J., 2005).

Auteurs: Mertens, Joeri