't Valkenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Valkenhof

Beschrijving

" 't Valkenhof", hoeve met 20ste-eeuwse gebouwen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw.

Historiek

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt een omwald en beboomd erf met twee gebouwen weergegeven, toegankelijk vanaf de oostzijde. De Ferrariskaart (1770-1778) toont drie gebouwen in U-vormige opstelling binnen de omwalling.

Het primitief kadasterplan (circa 1830) toont de reeds gedeeltelijk gedempte omwalling, waarbinnen zich twee grote gebouwen aan de noordzijde en drie bijgebouwtjes aan de zuidzijde bevinden, met als toenmalige eigenares Charlotte de Lens uit Gent.

In de tweede helft van de 19de eeuw wordt de hoeve verkocht aan baron Auguste Dons de Lovendegem uit Gent, waarna ze in 1867 via erfenis overgaat naar baron Louis Dons de Lovendegem uit Vinderhoute en de weduwe van Eduard de Kerckhove d'Exaerde-Van Eylle uit Gent. Deze laten in 1881 in de zuidwestelijke hoek een "suikerijdrogerij" bouwen.

Opeenvolgende eigenaars zijn baron Leo Van Pottelsberghe de la Potterie uit Melle en Eduard de Kerckhove d'Exaerde uit Gent via verdeling in 1894, Edmond Christiaens uit Wingene door verkoop in 1914 en de Gentse nijveraar Gaston Vercoutere via verdeling in 1922.

In 1929 wordt, naar verluidt na een brand, het huidige woonhuis met de haakse schuur opgericht. In 1931 wordt de suikerijdrogerij afgebroken en in 1955 registreert het kadaster de westelijke aanbouw bij het woonhuis en de bouw van drie bijgebouwen aan de zuidzijde.

Beschrijving

Toegang via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, voorheen met geprofileerde lijst en mansardevormige bakstenen bekroning, thans met vlakke natuurstenen afdeksteen en restant van vaasbekroning. Deels omhaagd erf met kasseibestrating, losse verharding en grasperken met solitaire bomen; open betonnen afsluiting met draad. Aan westzijde, éénlagig woonhuis van vier traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte mechanische pannen); nieuwe gootlijst. Verankerde en deels witgeschilderde (zuidzij- en achtergevel) baksteenbouw met gecementeerde plint; erfgevel met roodbakstenen parement en gebruik van gele baksteen voor muizentandfries, banden en strekstenen van korfboogopeningen; nieuw schrijnwerk. Natuurstenen onderdorpels. Boven de deur, beglaasde mijternis waarin Heilig Hartbeeldje. Recentere achteraanbouw onder schilddak (zwartgeglazuurde mechanische pannen) met muuropeningen onder witgeschilderde lateien.

Aan noord- en zuidzijde, haakse langgestrekte schuurstalvleugels. Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (mechanische pannen) met houten dakoverstek en gecementeerde plint met schijnvoegwerk; segmentbogige en rechthoekige (onder meer schuif) poorten onder meer onder ijzeren I-profiel, segmentbogige staldeurtjes, al dan niet getraliede stalvenstertjes onder meer onder betonnen latei of voorzien van schuifluikjes, laadvensters onder klimmende bedaking en enkele gedichte openingen. Noordelijke schuurstalvleugel met gecementeerde westzijgevel waarin asemgaten. Recentere bijgebouwen aan zuidzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1881/22, 1929/197, 1931/130, 1955/147, 1959/129.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 168, 859, 1616, 2102.

Auteurs: Callaert, Gonda