erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
90291
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90291

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve op site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, thans met 20ste-eeuwse bestanddelen.
Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden op een beboomd perceel twee parallelle volumes weergegeven; op de Ferrariskaart (1770-1778) met bijkomend bijgebouwtje.

Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft ten noorden een woonhuis weer met haaks bijgebouw ten oosten en bakhuis ten zuiden, met als toenmalige eigenaar de weduwe van landbouwer Frans Dobbels uit Meulebeke. In 1863 laat Joseph Dobbels een nieuw bakhuis en klein bijgebouw optrekken aan de westzijde van het erf.

In 1929 registreert het kadaster de bouw van het huidige woonhuis centraal op het erf. In 1944 worden het bakhuis en het bijgebouwtje gesloopt, het oude woonhuis tot parallel bijgebouw vergroot en een nieuw haaks bijgebouw op een aanpalend perceel aan de noordzijde opgericht. In de tweede helft van de 20ste eeuw gebeuren nog uitbreidingen, met onder meer haakse westelijke vleugel aan het parallelle bijgebouw.

Toegang tot erf met losse verharding en grasperken via overhoekse bakstenen pijlers met natuurstenen afdekstenen en roodgeschilderd ijzeren hek. Centraal, éénlagig woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met nieuwe dakkapellen, muurankers, segmentboogopeningen en nieuw schrijnwerk. Achterliggend parallel bijgebouw met onder meer openingen onder witgeschilderde latei. Ten oosten, recent verbouwde en uitgebreide dwarsschuur met onder meer houten schuifpoorten.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1863/136, 1929/190, 1944/40, 1956/107.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90291 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.