Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Dokterswoning, volgens kadaster in 1871 met haakse achteraanbouw opgericht voor Alphonse Roelandts uit Meulebeke. Het pand wordt in 1907 door de erfgenamen Roelandts verkocht aan de Maatschappij Schaetsaert-Bossuyt, die een weverij heeft in de Kapellestraat.

In 1913 wordt het pand opnieuw verkocht, ditmaal aan de borstelfabrikanten Louis en René Moerman, die in 1906 de in 1885 door Camiel Vande Vondele (zie brouwerij Vondel) opgerichte eerste borstelfabriek van Meulebeke, gekend als "De Gouden Leeuw", overnemen. Ze mechaniseren het bedrijf dat vanaf 1936 gekend is als "Ets. René Moerman", in de tweede helft van de 20ste eeuw uitgebreid met een metaal- en plastiekverwerkende afdeling voor onderhoudsartikelen.

In 1941 registreert het kadaster de afbraak van een bijgebouw in de zuidwestelijke hoek van het perceel. Vermoedelijk wordt in deze periode het huis aangepast in typerende wederopbouwstijl met onder meer nieuw parement en gewijzigde muuropeningen.

Imposant herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig met straat; zwarte mechanische pannen); vlak afgedekte dakkapel. Hoog uitkragende schoorsteen. Omlopende, breed uitkragende kroonlijst op consoles. Wellicht in oorsprong gepleisterd gevelparement, later voorzien van geelsierstenen bekleding; natuurstenen plint en trappen (drie treden). Tweezijdige bovenerker op getrapte console in westzijgevel. Rechthoekige, veelal gekoppelde muuropeningen gevat in simili-omlijsting. Beglaasde deur en bovenlicht met gebogen tussendorpel voorzien van gestileerd hekwerk; zij-inkom in oostgevel. Bijgebouw in landelijke stijl waarin autobergplaats.

Aan westzijde, grote tuin afgescheiden van de straat door hoge, witgeschilderde baksteenmuur met blinde gevelvelden en decoratieve ijzeren hekkens tussen pijlers met natuurstenen bekleding.

Haakse, éénlagige achterbouw onder zadeldak met oudere kern. Recentere, grootschalig bedrijfsgebouwen gelegen aan de Bezemstraat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1871/8, 1872/5, 1907/38, 1941/19.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 1717, 2400.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 1108.

Auteurs: Callaert, Gonda