Parochiaal centrum Den Tap

Beschrijving

Parochiaal centrum "DEN TAP" zie opschrift. Voormalige locatie van herberg "De Katholieke Kring". Volgens kadastergegevens oorspronkelijk opgericht circa 1874. Volgens de literatuur wordt op deze locatie een 'Vrije Knechtenschool' opgericht in 1879. Het onderwijzend personeel bestaat aanvankelijk uit leken. Tussen 1896 en 1937 geven de Broeders van de christelijke scholen op de verdieping les. Zij zelf zijn dan gehuisvest in het aanpalende huis (zienummer 8). In 1964 vernielt een brand de herberg en wordt in 1965 vervangen, zie huidig naar ontwerp van architect Joseph Dewulf (Ruiselede). Gevelsteen in het portaal met opschrift "KATHOLIEKE KRING / AFGEBRAND 17 FEBR. 1964 / HEROPGEBOUWD IN 1965 / ONDER / PASTOOR G. DE SMET".

Breed gebouw van twee bouwlagen en acht traveeën onder plat dak, invloed van de nieuwe zakelijkheid. Bruine baksteenbouw boven arduinen plint. Gevel in betonnen skeletbouw met grote glaspartijen en typerende metalen roedeverdeling. De borstwering is bekleed met paarskleurige panelen in kunststof. Brede toegang in de linkertravee met portaal en vleugeldeur toegankelijk via een arduinen buitentrap.

• BRAET M., Rusleda 900 jaar. Een kroniek 1106-2006, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 4, 2006, p. 206.
  • VAN WONTERGHEM E., Honderd jaar geleden. De stroomtram Tielt-Ruiselede-Aalter, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 3, nr. 2, 1986, p. 96.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien