Rijkswachtkazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne

Beschrijving

Voormalige Rijkswachtkazerne gebouwd in 1909. Eenheidsbebouwing van vijf huizen op een hoek aan de oprit van een dieper gelegen huis. Nummer 19 dient tijdens en na de Eerste Wereldoorlog als verdeelcentrum (Nationaal Hulp- en Voedingskomiteit) van voedsel geleverd door Amerika aan de arme bevolking.

Combinatie van een hoekhuis met afgeschuinde travee (voormalig café of winkel), enkelhuizen (twee traveeën) en dubbelhuizen (drie traveeën). Bruine, verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) en met gecementeerde plint. Gevels geritmeerd door muurdammen en met tandlijst onder de dakgoot. Segmentboogvormige muuropeningen met roodbakstenen omlijsting met sluitsteen, oren en neuten.

• CAERELS L., Herinneringen uit mijn kinder- en jeugdjaren. Deel 2. Bezet gebeid 1914-1918, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 11, nr. 3, 1994, p. 118-119.
  • SLOCK Y., Rijkswachtbrigade van Ruiselede 1909 – 2001, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 2, 2006, p. 50, p. 53.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien