erfgoedobject

Lage dorpswoning

bouwkundig element
ID
90409
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90409

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Ruiselede: uitbreiding
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Lage dorpswoning met voortuin op de hoek met de Nieuwstraat. Mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Op een "Plan figuratif van het dorp of plaets van Ruysselede" van 1785 staat hier een vrijstaand volume aangeduid. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) geregistreerd met vrijstaand bijgebouw langs de huidige Nieuwstraat. Het huis was toen eigendom van de gebroeders Dewulf, brouwers met brouwerij "De Molen". In 1901 wordt volgens kadastergegevens het volume langs de Nieuwstraat ver- of herbouwd aansluitend bij het huis. In 1907 toevoegen langs de huidige Nieuwstraat (aangelegd circa 1925) van een tweede bijgebouw. Dubbelhuis, eventueel met 18de-eeuwse kern in verankerde baksteen, gecementeerde voorgevel en witbeschilderde gevels aan de Nieuwstraat. Vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse, zwarte pannen) boven een donkere plint en blanco fries met waterlijst. Rechthoekige muuropeningen, deur met witbeschilderde bakstenen omlijsting, voetenschraper en trekbel. Vensters met luiken, nieuw schrijnwerk. Zijgevel met vlechtingen, twee kleine oculi in de topgevel en spoor van gedichte deuropening. Voortuin van de straat afgescheiden door een ligusterhaag. Lager bijgebouw met rechthoekige deur en sporen van een gedichte korfboogopening.

  • Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, W/01558.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, 1901/5, 1907/37, 1925/14.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, 1509.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    A. Rodenbachstraat

  • Is deel van
    Dorpskern Ruiselede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lage dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90409 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.