• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuizen

Voormalige winkelhuizen op de hoek met de Verlovestraat, in 1905 geregistreerd bij het kadaster.

Nummers 6 en 8 zijn al in 1904 vermeld als eigendom respectievelijk van de gezusters Vandevoorde, mutsenmaaksters en schoenmaker, Camiel Vanbiesbrouck. Het hoekhuis wordt circa 1905 in gebruik genomen als smidse met woonhuis. Na verkoop circa 1914 worden smidse en woonhuis samengevoegd en dan wellicht ingericht als winkelhuis. Rond 1922 wordt de Verlovestraat aangelegd en circa 1926 achteraan de tuin een dwars geplaatst magazijn opgericht, vanaf 1930 in gebruik als garage.

Nummer 6 is recent ver- of herbouwd, nummer 10 heeft een winkelpui, aangepast in de jaren 1960, met afgeschuinde hoek en inkom.
Bruine, verankerde (sierankers) baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen waterlijsten, tandlijst onder de dakgoot van nummer 10. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met I-balken met roosjes. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk bij de vensters van nummer 8 en de deur van nummer 10.

Garage langs de Verlovestraat in rode baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Topgevel met laaddeur, driehoekige blindnissen en houten makelaar.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, 1905/9, 1914/11, 1922/13, 1926/109, 1930/18.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien

Aanvullende informatie

Van de voormalige winkelhuizen op de hoek met de Verlovestraat (nummers 6-10), is enkel het hoekhuis (nummer 10) bewaard. Nummer 6 was al bij inventarisatie vernieuwd en nummer 8 werd recenter gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els