is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuizen
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige winkelhuizen op de hoek met de Verlovestraat, in 1905 geregistreerd bij het kadaster.
Nummers 6 en 8 zijn al in 1904 vermeld als eigendom respectievelijk van de gezusters Vandevoorde, mutsenmaaksters en schoenmaker, Camiel Vanbiesbrouck. Het hoekhuis wordt circa 1905 in gebruik genomen als smidse met woonhuis. Na verkoop circa 1914 worden smidse en woonhuis samengevoegd en dan wellicht ingericht als winkelhuis. Rond 1922 wordt de Verlovestraat aangelegd en circa 1926 achteraan de tuin een dwars geplaatst magazijn opgericht, vanaf 1930 in gebruik als garage.
Nummer 6 is recent ver- of herbouwd, nummer 10 heeft een winkelpui, aangepast in de jaren 1960, met afgeschuinde hoek en inkom.
Bruine, verankerde (sierankers) baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen waterlijsten, tandlijst onder de dakgoot van nummer 10. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met I-balken met roosjes. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk bij de vensters van nummer 8 en de deur van nummer 10.
Garage langs de Verlovestraat in rode baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Topgevel met laaddeur, driehoekige blindnissen en houten makelaar.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Van de voormalige winkelhuizen op de hoek met de Verlovestraat (nummers 6-10), is enkel het hoekhuis (nummer 10) bewaard. Nummer 6 was al bij inventarisatie vernieuwd en nummer 8 werd recenter gesloopt.