Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Koppelwoning op de hoek met de Verlovestraat. Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques staat hier al bebouwing aangeduid. Op een "Plan figuratif van het dorp of plaets van Ruysselede" van 1785 staat een vrijstaand volume getekend. Het primitief kadaster (circa 1830) registreert drie huizen, waaronder de koppelwoning en een huisje langs de huidige Verlovestraat. Eerst wordt circa 1836 nummer 12 volledig heropgebouwd, het huis langs de Verlovestraat wordt niet langer als woning gebruikt. Circa 1872 wordt nummer 12 vergroot en nummer 14 met een kleiner volume herbouwd. Circa 1919 wordt het landgebouw herbouwd en nummer 14 verdeeld in twee woningen. Rond 1922 wordt de Verlovestraat aangelegd.

In de huidige toestand twee lage, verankerde dubbelhuizen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Nummer 12 met gecementeerde gevels met imitatievoegen en afgeschuinde hoek. Rechthoekige muuropeningen met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, beluikte vensters en deur met arduinen buitentrapje. In de top van de zijgevel zijn twee rondboogvensters te zien.

Nummer 14 heeft een witbeschilderde voorgevel boven een grijze plint. Recentere vensteropeningen oorspronkelijk met luiken, zie duimen.
Het bijgebouw langs de Verlovestraat is ingericht als garage.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, 1836/12, 1872/5, 1919/5, 1922/13.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 1509.
  • DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart van 1627, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 2, 1985, p. 87-92.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien

Aanvullende informatie

Van het samenstel (nummers 12-14) werd de rechtse woning en bijgebouw op de hoek met de Verlovestraat (nummer 12) gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Nummer 14 was al aangepast op het moment van inventarisatie. De ensemblewaarde en herkenbaarheid gingen verloren.