erfgoedobject

Halfvrijstaand herenhuis

bouwkundig element
ID
90412
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90412

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis, vooruitspringend op de rooilijn en gelegen in een ruime tuin, van de straat afgescheiden door een brede tuinmuur. Op een "Plan figuratif van het dorp of plaets van Ruysselede" van 1785 staat een vrijstaand volume getekend. Door een afsplitsing, geregistreerd door het kadaster in 1902, ontstaat nummer 15 (volledig herbouwd na 1902) op de hoek met de Poortefrankstraat.

Herenhuis met 19de-eeuws uitzicht, eventueel met 18de-eeuwse kern. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie/ vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde voorgevel met rechts een deurtravee afgescheiden door gevelhoge muurdammen. Rechthoekige muuropeningen, de vensters op de begane grond zijn gewijzigd in de loop van de 20ste eeuw, deur en vensters met ruitvormige roedeverdeling in de bovenlichten. Op de verdieping T-ramen met bewaard schrijnwerk. Resten van witte schildering bij de zijgevels.

Links van het huis een bakstenen tuinmuur met gecementeerde gevel en erachter een laag bijgebouw. Centrale, dichtgemetselde getoogde deuropening geflankeerd door rechthoekige blindnissen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, 1902/5.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 1509.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Halfvrijstaand herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90412 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.