"' T WATERHUISJE" zie houten opschrift. Hoevetje met losse bestanddelen, woonhuis dwars op de straat georiënteerd. De naam houdt verband met de talrijke overstromingen van de nabij gelegen Pachtebeek waarbij het huisje zich telkens als op een eilandje kon handhaven.
Bebouwing voor het eerst afgebeeld in het Renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede uit 1686 en beschreven als "een hofstedeken groot onder waeter ende lant een alf gemet", eigendom van de kinderen van Philip Goetals. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat een afgebakend perceel met bebouwing, palend aan de Pachtebeek, aangeduid. Wellicht in "1866" zie jaarsteen in de zijgevel vervangen, zie huidig.
Woonhuis ten noorden en landgebouw ten zuiden van een bekiezeld erf, van de straat afgescheiden door een ligusterhaag. Recent gerenoveerde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Witbeschilderd woonhuis met bepleistering aan de voorgevel en boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen met houten lateien. Landgebouw met in de zijgevel een rechthoekige muuropening met latei in natuursteen.
- Rijksarchief Gent, Fonds Sint-Pieters 1, nr. 256.
- DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 193.