Herberg De Vlaamse Leeuw

Beschrijving

Voormalige herberg "De Vlaamse Leeuw" of "De Zwarte Leeuw" op de hoek met de Haantjesstraat. Door het kadaster geregistreerd in 1896 maar de literatuur vermeldt de bouw circa 1875. Aanvankelijk bestaande uit het hoofdgebouw met links ervan een vrijstaand bijgebouw. Circa 1907 wordt achteraan een landgebouw toegevoegd en het bestaande aan de straatkant met het hoofdvolume verbonden. Circa 1928 wordt ook het achterliggende bijgebouw met de woning verbonden. Herbergactiviteit stopgezet in 1950.

Lage woning, dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Opgetrokken in bruine baksteen met lokaal gewonnen klei en gebakken in een buitenoven gelegen achter de kerk (ook het bijgebouw aan de straatkant), en boven een gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen onder strekken en erboven een fijne waterlijst en kooflijst onder de dakgoot.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1896/19, 1907/86, 1928/56.
  • BRAET M., Mijmeringen bij documenten en foto's 120 jaar Doomkerke, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 13, nr. 4, 1996, p. 160.
  • DEGUFFROY G., 't Haantje… vredig vergeten gehucht, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 2, 1985, p. 97-98.
  • DE RAM P., Ruiselede graag gezien. De oudste prentkaarten, 2004, Koksijde, p. 46.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nr. 2, 2002, p. 54.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien