Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Koppelwoning bij het kadaster geregistreerd in 1938.

Nummer 7, voorheen een kruideniers- en hoedenwinkel, is recent verbouwd. Enkelhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).

Nummer 9 heeft een voorgevel met geelbakstenen parement gecombineerd met bruine baksteen voor de plint en sierbanden. Op de verdieping een centrale erker, rustend op een bijna gevelbreed platform. Bewaard schrijnwerk met karakteristieke roedeverdeling. Deur met smeedijzeren tralie waarin de initialen "L / D / H / V /O", naar alle waarschijnlijkheid die van de bouwheren.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1938/22.
  • DEGUFFROY G., 't Haantje… vredig vergeten gehucht, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 1, 1985, p. 98.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien