Lourdeskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lourdeskapel

Beschrijving

"Lourdeskapel", veldkapel op de hoek met de Oude Veldstraat gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Volgens gevelsteen boven de ingang "OPGERICHT DOOR / R. ROTS – VANLAERE / 1875" nabij de "kosterswoning" en gerestaureerd in 1980. Ook nog "Kosters-" of "Gardenskapel" genoemd, verwijzend naar de verschillende bewoners (kosterfamilies en in de jaren 1960 de "garde").

Rode baksteenbouw met vlak koor onder leien mansardedak. Korfboogdeur, ovale gevelsteen en ronde vensters in de zijgevels met bakstenen omlijsting. Geknikte topgevel met flankerende hoekpijlers met bolornament, driehoekig fronton en bekronend ijzeren kruis. Vleugeldeur met houten roedeverdeling en gekleurd, gehamerd glas, in stervorm in de ronde zijvenstertjes.

Interieur met altaar achter smeedijzeren hekken en beeld van Maria en Bernadette. Witbeschilderde muren, gewelf in hemelsblauw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1877/15.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 117-118.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien