Pastorie bij de parochiekerk Carolus Borromeus

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ruiselede
Deelgemeente Ruiselede
Straat Brandstraat
Locatie Brandstraat 22, Ruiselede (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Ruiselede (adrescontroles: 01-09-2008 - 01-09-2008).
  • Inventarisatie Ruiselede (geografische inventarisatie: 07-01-2007 - 06-01-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie bij de parochiekerk Carolus Borromeus

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Brandstraat nr. 22. Pastorie bij de parochiekerk Carolus Borromeus. Tegelijkertijd met de kerk (cf. infra), school en klooster (cf. nrs. 24-26) gebouwd in "1864" cf. datum gemetseld in de rechterzijgevel. Opgetrokken in bruine baksteen, met lokaal gewonnen klei en gebakken in een buitenoven gelegen achter de kerk. Links palend aan het kerkhof. Oorspronkelijk met voortuin van de straat afgescheiden door hekken zoals te zien op een oude foto.
Halfvrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (zwarte Vlaamse pannen) met rechts een lage aanbouw, in 1981 gedeeltelijk omgebouwd tot garage. Gaaf bewaarde, symmetrisch uitgewerkte voorgevel in roodbruine baksteen en met opvallend voegwerk. Middenrisaliet met deurtravee bovenaan met twee gekoppelde, rechthoekige venstertjes. De traveeën links en rechts zijn gevat in gevelhoge nissen bovenaan afgewerkt met een rondboogfries. Bakstenen kordon boven de begane grond en omlopende roodbakstenen waterlijst op de verdieping. Segmentboogvormige muuropeningen met strekken, deur met arduinen buitentrapje. Het oorspronkelijke schrijnwerk van de vensters (met grote roedeverdeling) is vervangen cf. huidig.
In 1988 is in een lege nis boven de deur een mozaïek geplaatst, gemaakt door de kunstenares Lieva Vandeweghe (Beernem) in opdracht van de huidige pastoor André Haeck. De mozaïek is een voorstelling van 'Christus als rechter', afbeelding naar een mozaïek, toegeschreven aan Cimabue in het baptisterium van de San Giovannikerk te Firenze. Zijgevels met enkel in de top een segmentboogvenster met bakstenen omlijsting met neuten en onder de dakrand klimmende segmentboogfriezen.
De lage aanbouw rechts onder zadeldak (Vlaamse, zwarte pannen) is op gelijkaardige wijze uitgewerkt.

DEGUFFROY G., Foto's uit de oude doos: Pastorij van Doomkerke, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 9, nr. 1, 1992, p. 26.
DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 139.
DE RAM P., Ruiselede graag gezien. De oudste prentkaarten, 2004, Koksijde, p. 69.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brandstraat

Brandstraat (Ruiselede)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.